Какво спечели България от визитата на Борисов в Рияд – коментар на Александър Манолев пред Bloomberg Bulgaria

Какво спечели България от визитата на Борисов в Рияд – коментар на Александър Манолев пред Bloomberg Bulgaria

Посещението на премиера Бойко Борисов и министри от кабинета в Саудитска Арабия беше много ползотворно от икономически аспект. Бе даден силен тласък в икономически план в сферата на отношенията, които оттук нататък можем да имаме с Рияд.

Това коментира пред Ивайло Лаков в „Светът е бизнес“ заместник-министърът на икономиката Александър Манолев.

Между двете държави има много голям неизползван потенциал в сферата на икономиката.

„Потенциалът е в две посоки. Първата е по отношение на стокообмена, който не е на необходимите нива. Има интерес в няколко сектора – хранително-вкусовата промишленост, селско стопанство. Голям потенциал има и в областта на енергетиката, мебелната промишленост, дървообработващата индустрия“, посочи зам.-главата на икономическото ведомство.

„Втората посока са инвестициите. България е доста интересна за саудитските инвеститори не само, заради ключовото географско разположение на България, а и поради макроикономическите показатели, които имаме, заради насърчаването на инвестициите“, добави той.

Има интерес и към други сектори, изтъкна Манолев – туризъм, транспорт. В сферата на туризма саудитският интерес се концентира върху Черноморието, но не само, внимание привлича и балнеологичният сектор.

„Сега предстои да бъде свършена оперативната работа. Вратите за бизнеса вече са отворени широко“, изтъкна гостът в студиото.

Според зам.-министъра добрите намерения няма да останат само на думи, а ще бъдат материализирани. „Интересът от саудитската страна не беше протоколен”, категоричен е той.

В продължението на разговора акцентът бе пренесен и върху икономическите въпроси от вътрешнонационално естество.

Линк към цялото интервю.