Отбелязване на 160 години от рождението на генерал Георги Тодоров в Сандански

Отбелязване на 160 години от рождението на генерал Георги Тодоров в Сандански

В Сандански бе отбелязано 160 години от рождението на генерал Георги Тодоров.

За изтъкнатия български военачалник заместник-министърът на икономиката-Александър Манолев сподели: “Генерал Тодоров остава в съзнанието ни не само със своите победи над врага, но и с това, което е създал. Важно е да си дадем сметка, че нещата, които той е започнал и до днес формират облика на нашия град.“

Пред паметника на генерала в градския парк “Свети Врач”, кметът на община Сандански Кирил Котев подчерта: “Много са примерите, които оставя зад себе си генерал Тодоров. Той монтира мраморната чешма под чинара, изгражда парк “Свети Врач”, възстановява паметника Св. Георги Победоносец и чешмата в село Левуново и много други. Има още много какво да научим, но важно е да опазваме сътвореното от него”.

В памет на генерал Тодоров, един от най-изтъкнатите български военачалници в националната ни история Общинска администрация – Сандански, Черковното настоятелство, Общинския съвет, Археологическия музей, Народно читалище “Отец Паисий – 1919”, ПГ “Яне Сандански”, Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Сандански, политически партии и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника му в парка на курортния град.

За свещеното дело на генерала, на площад “Алианс” бе открита изложба “Да градиш по време на война – Генерал Георги Тодоров и Втора българска армия в Свети Врач”, която може да бъде разгледана от всички жители и гости на град Сандански.