Зам.-министър Александър Манолев: През есента ще се проведе Българо-белоруски бизнес форум

Зам.-министър Александър Манолев: През есента ще се проведе Българо-белоруски бизнес форум

През есента на тази година ще се проведе Българо-белоруски бизнес форум в София. Затова се договориха заместник-министърът на икономиката Александър Манолев и новоназначеният посланик на Република Беларус у нас Н. Пр. Александър Лукашевич. Събитието ще бъде в рамките на поредното заседание на Междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество между двете страни, на която домакин ще бъде България.

През последните години двустранният стокообмен отбелязва устойчив ръст и достига 56,8 млн. щ. д. „Тези цифри са далеч от потенциала, който имат нашите две страни в икономическата сфера“, каза зам.-министър Манолев и акцентира, че регулярното провеждане на заседанията на Междуправителствената комисия и работните групи към нея, са инструмент за активизиране на бизнес контактите. „Значителни са и възможностите за българските компании, като е показателно, че българският износ за Беларус продължава да расте“, допълни Александър Манолев.

Двамата се обединиха около мнението, че важна роля в развитието на бизнес сътрудничество играят търговско-промишлените палати на България и Беларус. „Затова е важно да създаваме повече възможности за срещи и контакти между компаниите от двете държави, което ще доведе и до повече съвместни проекти в икономическата сфера“, посочи българският заместник-министър. Обсъдено бе и задълбочаване на диалога на ниво представители на местната власт, за да се създадат устойчиви контакти между регионите в двете държави.

Като перспективни сфери в двустранното сътрудничество в областта на икономиката бяха коментирани търговията с вино и високо алкохолни напитки, продукти на хранително-вкусовата промишленост и оборудване за нея, машиностроителна и електротехническа продукция, изделия на електрониката, продукти на органичната химия, подемно-транспортни машини, металообработващи машини, електрически двигатели и генератори, и др. Договорено бе и да се работи за насърчаване на инвестициите между България и Беларус като предстои да бъдат обсъдени възможностите за реализиране на конкретни проекти. Посланик Лукашевич акцентира и на потенциала в областта на туризма като подчерта, че все повече граждани от Беларус избират за почивка и ваканция нашата страна.