Стокообменът ни с Турция достига 1 млрд. евро за първото тримесечие на 2018 г.

Стокообменът ни с Турция достига 1 млрд. евро за първото тримесечие на 2018 г.

Турция заема 4-то място в българския износ и 5-то място във вноса. През 2017г. двустранният стокообмен достигна 4 млрд. евро, а само за първите три месеца на настоящата година той е в размер на 1 млрд. евро. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на откриването на „Българо–турски дни на бизнеса“, които се провеждат в София. В събитието участие взе посланикът на Република Турция у нас Н. Пр. Д-р Хасан Улусой и заместник-министърът на икономиката Александър Манолев, а бизнес форумът бе посетен от близо 150 фирми от двете държави.

Министър Караниколов посочи, че интересът на турските фирми в България расте към проекти, свързани с изграждане на инфраструктурни проекти, а също към строителството на жилищни, търговски и офис сгради, както и към банковия сектор. По думите му хранително-вкусовата, химическата и текстилната промишленост също предлагат широко поле за инвестиции. Автомобилният сектор също бе определен като потенциален за привличане на инвестиции от Турция от министъра .

В своето изказване заместник – министърът на икономиката Александър Манолев акцентира, че само преди година столицата е била домакин на друго мащабно бизнес събитие с участието на представители на компании от двете страни, а в двустранните разговори икономиката винаги е основна тема. „Надявам се днешният форум да задълбочи партньорството в тези теми и да набележи много нови сфери за сътрудничество. Защото потенциала за партньорство между нашите две страни е огромен и само от нас зависи до колко ще го използваме“, подчерта Манолев.