Нова инвестиция за над 1 млн. лв. в туристическата индустрия на Девин

Нова инвестиция за над 1 млн. лв. в туристическата индустрия на Девин

Нова инвестиция за над 1 млн. лв. в туристическата индустрия на Девин – открит бе изцяло реновираният четиризвезден спа хотел „Девин“.

Събитието бе белязано с тъгата от внезапната загуба на собственикът му, бизнесменът Стефан Шарлопов.

Сред гостите на откриването бяха заместник-министърът на икономиката Александър Манолев, заместник областният управител Владимир Гърбелов, кметът на Смолян Николай Мелемов и др.

След минута мълчание в памет на Стефан Шарлопов с водосвет отец Тодор благослови хотела, домакините и гостите на откриването му. Той освети и две икони на Света Богородица дарени от гостите с благослов да закрилят обновената сграда.

„Благодаря, че намерихте време да присъствате на това важно за нашето семейство събитие, а именно откриването на реновирания вече СПА хотел „Девин“. За жалост моят съпруг не успя да види как се случи това. Но се надявам, че ще ни подкрепя и ще бъде винаги около нас“, каза съпругата му Бояна Шарлопова. Тя припомни, че Стефан Шарлопов инвестира в хотела вече около 18 години. Той купува тогавашния хотел „Гребенец“ и в рамките на 6 месеца го преобразява, така че да го превърне в един от най-големите центрове за спа туризъм в региона.

„Радвам се, че откриваме още една сериозна инвестиция в този уникален за България регион. Нова инвестиция за около 1 млн. лв. в туристическата индустрия на Девин. Нашата страна има много какво да предложи на туристите – планини, море, зимен туризъм и още много. Едно от най-големите и уникални богатства обаче са минералните води, именно това ни откроява и ни дава възможност да се развиваме като целогодишна туристическа дестинация, без да се конкурират отделните отрасли в сектора, напротив, те се допълват. Зад цялото това нещо стои индустрия, която генерира близо 7 милиарда лева оборот само от чуждестранния туризъм. Всичко това се разбираше повече от добре от нашия домакин, който за съжаление не е сред нас тук. Стефан Шарлопов, който беше повече от приятел за мен, отдаде голяма част от усилията си, борбата си, българския туристически сектор и спа туризма да се развиват устойчиво и правилно. И днес всички виждаме, че една част от идеите, за които той говореше, и които за някои от нас се струваха далечна мечта, се реализираха и станаха добре като тръбопровода, който захранва Девин с минералната вода. Стефан беше сред основните хора, които движеха този проект и благодарение на който Девин може да претендира за един от основните спа центрове на България и на Балканите. Той искаше да има ясна категоризация в спа туризма, на спа обектите, за да не може всеки хотел с басейн да се нарича спа център. Днес има ясна методика, има отделна категоризация за тези обекти. Трудно е да се говори за Стефан в минало време, защото той гледаше винаги в бъдещето и имаше планове за 100 години напред. Една мисъл го бе докоснала много силно, тази от прочутия надпис на хан Омуртаг: Човек, колкото и добре да живее, умира и друг се ражда. Казваше, че нашият път е предопределен и е важно какво оставяме зад нас. Той се стремеше всеки ден към това да оставя нещо след себе си и успя. Днешната инвестиция и днешното събитие е доказателство за това. Искам да благодаря на Бояна и Ева, че продължават в тази посока. Да ги поздравя за усилията. Надявам се и си пожелавам Девин, Родопите, България да се развиват така, както Стефан искаше да ги вижда. И добрите новини за икономиката ни и за страната ни тепърва да предстоят. Успех на инвестицията!“, каза в словото си зам. – министър Александър Манолев.