Организираме бизнес форум със Саудитска Арабия

Организираме бизнес форум със Саудитска Арабия

Ще бъде организиран бизнес форум между България и Саудитска Арабия в София. За това се договориха министърът на икономиката Емил Караниколов и посланикът на арабската държава у нас Н.ПР. Месфер ал Гасиб. Основен фокус на него ще бъдат задълбочаване на сътрудничеството в сектори от взаимен интерес и възможности за инвестиции у нас.

Всички оперативни детайли за организацията на събитието днес бяха обсъдени на среща между заместник-министър Александър Манолев и посланикът на Саудитска Арабия. Сектори с потенциал за привличане на саудитски инвестиции и изпълнение на съвместни проекти в България са строителство, селско стопанство, туризъм, информационните и комуникационните технологии, фармацевтика и др., стана ясно по време на разговора. Има и потенциал за участие на български фирми в проекти в Саудитска Арабия, което също ще бъде основна тема на подготвяния форум в София.

„Между нашите две държави има много голям неизползван потенциал в сферата на икономиката, който с общи действия можем да насърчим“, каза зам.-министър Манолев по време на срещата. Посланик Гасиб посочи, че приоритет ще бъде отварянето на нови хоризонти за сътрудничество в сферата на икономиката.

Стокообменът между България и Саудитска Арабия е около 80 млн. щ. д. Потенциал за нарастване на българския износ има на земеделска продукция, мебели, машини, електроматериали, уреди, апарати и съоръжения, лекарства, химически препарати, козметика и др.