Зам.-министър Манолев: Инвестициите в индустриална зона Бургас надхвърлят 50 млн. лв.

Зам.-министър Манолев: Инвестициите в индустриална зона Бургас надхвърлят 50 млн. лв.

Инвестициите в индустриална зона Бургас надхвърлят 50 млн. лв., като вече терените в нея са на 80% заети. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на „Бизнес ИНВЕСТ Форум“ 2017 г., който се организира от регионалната структура на КРИБ в Бургас. В събитието участие взеха кмета на Бургас Димитър Николов, областния управител Вълчо Чолаков и др.

„Зоната в Бургас се управлява от смесено дружество между общината и Национална компания „Индустриални зони“, като вече обсъждаме нейното разширение“, съобщи Александър Манолев. Той се ангажира и че зоната ще продължи да бъде популяризирана пред потенциални инвеститори и акцентира, че регионът има много добри макроикономически показатели, които също са предпоставка повече предприятия да го предпочетат. „Според статистиката, която имаме, по Закона за насърчаване на инвестициите, за последните години тук са реализирани или са в процес на реализация 5 проекта на обща стойност от близо 140 млн., с които са се разкрили повече от 400 работни места. Сигурен съм обаче, че с общи действия можем да постигнем още по-добри резултати‘, каза още икономическият заместник-министър.

Той акцентира и че област Бургас е сред първенците по усвоени европейски средства. Стойността на изплатените суми на бенефициенти по оперативните програми в областта достига до близо 900 млн. лв., или 1434 лв./човек от населението. „Бизнесът също активно търси възможности за модернизиране на своите производствени мощности, чрез европейската безвъзмездна помощ, като на територията на областта са сключени договори за над 24 млн. лв. по ОП „Иновации и конкурентоспособност“, посочи Александър Манолев.

В рамките на днешното събитие бяха представени и възможностите за кандидатстване по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, както и дейността на Българска агенция за инвестиции.