Зам.-министър Манолев: Индустриална зона Шумен ще бъде активно промотирана пред потенциалните чуждестранни инвеститори

Зам.-министър Манолев: Индустриална зона Шумен ще бъде активно промотирана пред потенциалните чуждестранни инвеститори

Индустриална зона Шумен ще бъде активно промотирана пред потенциалните чуждестранни инвеститори. За това се ангажира заместник-министъра на икономиката Александър Манолев на среща с представителите на бизнеса от региона. По-рано през деня той беше на място в индустриалния център, заедно с кмета на Шумен Любомир Христов, областния управител проф. Стефан Желев и народните представители д-р Румен Генов и Димитър Александров. В нея вече работят три големи предприятия, които осигуряват работа на около 700 човека, а в процес на изграждане или с намерение за строеж са още 6 проекта.

„Индустриална зона Шумен ще бъде представяна като локация пред чуждестранни инвеститори с интерес към региона, които търсят контакт с Министерството на икономиката или с Българската агенция за инвестиции“, обясни Александър Манолев. По думите му представители на зоната ще бъдат поканени и на годишната среща с търговските аташета на България, за да им се представи детайлно проекта и те също да го популяризират зад граница. „Това е един наистина много добре работещ проект, развит на принципа на публично-частното партньорство, който може да е катализатор за развитие на цялата регионална икономика“, подчерта икономическият заместник-министър.

За последните десет години в област Шумен са реализирани или са в процес на реализация 5 проекта по Закона за насърчаване на инвестициите, на обща стойност 138 млн. лв., които ще създадат 690 работни места. Шумен продължава да е и сред областите с най-висока икономическа активност на населението, като през 2016 г. тя се повишава до 74%, стана ясно от неговото изказване. „Областта има добри изходни позиции. Разбира се проблемите също са налице, в това число и нуждата от създаване на предпоставки за растеж и в това отношение много важна е и подкрепата по европейските програми и проекти, която може да се ползва от бизнеса“, каза още Александър Манолев. Той представи данни, според които от началото на програмния период по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ са сключени договори за безвъзмездна финансова помощ с предприятия от региона на обща стойност от около 16 млн. лв.

Ще бъдат организирани информационни дни в Турция, на които да се представят българските индустриални зони. Това стана ясно по време на среща на зам.-министър Манолев с Венцислав Велков, изпълнителен директор на Североизточната българо-турска търговско-индустриална камара, със седалище в Шумен. По време на разговора стана ясно, че турски компании имат сериозен интерес към България, но е нужна повече информация на потенциалните инвеститори. Затова представители на Национална компания „Индустриални зони“ ще се включат в срещи, които Българо-турската камара ще организират по места в южната ни съседка. Целта е на тях да се предостави и оперативна информация – в това число за цени на терени и комунални разходи.

Двамата разговаряха в завода на турската компания „Енпай“ в Шумен. В него вече работят близо 100 човека, като плановете са в краткосрочен план работещите да достигнат 250 души. Това е техния четвърти завод в света, след производствените им мощности в Турция, Словакия и Индия.