Български проекти могат да получат държавна подкрепа за по-бързо навлизане на кубинския пазар

Български проекти могат да получат държавна подкрепа за по-бързо навлизане на кубинския пазар

България ще подготви конкретни проекти, които могат да са от взаимен интерес и ще ги представи пред кубинското правителство. Ако те бъдат одобрени ще получат пълна държавна подкрепа за максимално бърза реализация. Това бе поето като ангажимент по време на среща между заместник-министъра на икономиката на Република България Александър Манолев и Рикардо Кабрисас Руиз, вицепрезидент на Съвета на министрите и министър на икономиката и планирането на Република Куба.

„Към момента българските компании, които имат интерес да развиват дейност в Куба срещат трудности при подготовка на всички изискуеми документи и получаване на разрешителни режими, за да бъдат допуснати до пазара на островната държава“, посочи зам.-министър Манолев. Той допълни, че вече е договорено с Търговската камара на Куба те да оказват помощ на такива компании, но сериозен тласък на двустранните икономически отношения може да даде и ангажимента на институциите на изпълнителната власт с този процес. „Нека стартираме от няколко проекта, които са от взаимен интерес и зад които стоят доказали се фирми в своя сектор. Те могат да бъдат представени на вашето внимание от нашето министерство и в случай, че бъдат одобрени да получат административна и друга помощ за по-бърза реализация на инвестициите“, предложи Александър Манолев.

Вицепрезидентът на Съвета на министрите Кабрисас Руиз прие този подход на работа и се ангажира подобни проекти да бъдат разгледани и да им бъде даден нужния приоритет, ако отговарят на изискванията на страната. Двамата се договориха да обсъдят конкретни предложения в началото на 2018 г.

БВП на Куба през 2016 г. е в размер на 132.9 млрд. щ.д. (78-мо място в света). Страната внася основно: петрол, хранителни продукти, машини и оборудване, продукти на химическата промишленост и др. През 2016 г. вноса на страната е в размер на 12.34 млрд. щ.д.