Делегация от германски компании от железопътния сектор е на посещение в страната ни за проучване на възможностите за инвестиции и реализиране на съвместни проекти

Делегация от германски компании от железопътния сектор е на посещение в страната ни за проучване на възможностите за инвестиции и реализиране на съвместни проекти

Делегация, включваща представители на 7 германски компании от железопътния сектор е на посещение в страната ни за проучване на възможностите за инвестиции и реализиране на съвместни проекти. Те се срещнаха днес със заместник-министъра на икономиката Александър Манолев. Делегацията е ръководена от Аксел Шупе, управител на Съюза на германската жп-индустрия – организация на федерално ниво, която обединява над 190 компании покриващи цялата верига по отношение на жп техниката.

Зам.-министър Манолев представи насърчителните мерки за привличане на инвестиции и приоритетите на Министерството на икономиката. „Страната ни се утвърждава като предпочитана дестинация за инвестиции заради политическата стабилност, добрите макроикономически показатели и ниските оперативни разходи“, коментира той. По думите му през последните години се осъществят и мащабни проекти за подобряване на жп инфраструктурата, финансирани от европейските фондове, които привличат и много чуждестранни компании, които кандидатстват за тяхното изпълнение.

„България има много добри традиции в жп сектора, в това число и със специализирани училища, които подготвят квалифицирани кадри“, подчерта Александър Манолев. Той коментира, че се надява, че ще бъдат установени ползотворни връзки с български компании като акцентира, че те имат сериозен потенциал. Даден бе пример с подписания договор за продажба и ремонт на 40 товарни вагона, който бе сключен между завод „Септември“ и полската Група „ЗУЕ“.

По време на срещата Българска агенция за инвестиции и Национална компания „Индустриални зони“ направиха презентации за възможностите за инвестиции и мерките по Закона за насърчаване на инвестициите, от които биха могли да се възползват.