Заместник-министър Александър Манолев участва в Годишната посланическа конференция

Заместник-министър Александър Манолев участва в Годишната посланическа конференция

Очаква се ръста на икономиката у нас да надхвърли равнището от 3% за 2017 г., което е над средните показатели в ЕС, и да се задържи над това ниво в средносрочна перспектива. Това каза заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на Годишната посланическа конференция в София. Той представи част от приоритетите във външноикономическата политика на правителството и конкретните стъпки, които е предприело Министерството на икономиката за привличане на повече чуждестранни инвеститори, и подкрепа на български компании за стъпване на нови пазари.

„Благодарение на съвместните ни усилия за последната година са организирани 23 международни изложения, на които са представени над 230 български компании в страни като Германия, Русия, Италия, Великобритания, Испания, Китай, ОАЕ и др.“, съобщи Александър Манолев. Той допълни, че в резултат на активното сътрудничество между Службите по търговско-икономически въпроси и посолствата по места са организирани бизнес делегации, в които са се включили над 150 български компании. „Състояха са и 12 бизнес форума в страната с представители на бизнес средите от Русия, Република Корея, Обединените Арабски Емирства и др., в които от българска страна участие взеха над 600 компании“, каза още заместник-министърът.

Той спомена и някои от големите инвестиции реализирани в България през последната години, принос, за които също има активната външноикономическа политика. Открит център за аутсорсинг и ИТ услуги в София от индийска компания; иновационен център за насърчаване на стартиращи предприятия с американско участие в София Тех Парк; навлизането в България на най-големия дистрибутор на етерични масла в света, бяха само част от посочените примери от заместник-министъра. „Вярвам, че тези резултати са общи и че заедно можем да постигнем още много. Знам, че човешкият ресурс често не достига, че приоритетите са много, а времето малко. Но наистина се надявам, че ще продължим общите усилия за подобряване на ефикасността, за партньорство и взаимопомощ, за да постигаме още по-големи успехи“, обобщи Александър Манолев.

Акцент в неговото изказване бе и предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС и приоритетите, предложени от Министерството на икономиката в три основни теми – Индустриална политика и предприемачество; Ефективен единен пазар и Обща търговска политика на ЕС. „Нашата цел е максимално да въвлечем и бизнеса, затова вече сме стартирали работни срещи с тях по темите и подготвяме съвместни инициативи. Имаме амбицията да използваме максимално ефективно предстоящото председателство в сферата на икономиката и наистина се надявам заедно да успеем да подготвим и реализираме редица важни събития“, допълни Александър Манолев. Той отговори и на множество въпроси на дипломатите, като подчерта, че е много важно да се намери най-ефективната форма на сътрудничество между Службите по търговско-икономически въпроси и посолствата, за да се постигат и повече резултати и координирано взаимодействие.