Заместник-министър Александър Манолев се срещна с посланика на Узбекистан Н.Пр. Улфрат Салахетдинович

Заместник-министър Александър Манолев се срещна с посланика на Узбекистан Н.Пр. Улфрат Салахетдинович

Стокообменът между България и Узбекистан нараства с 8% за първото тримесечие на 2017 г. и достига 3,5 млн. щ.д. Това стана ясно по време на срещата между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и посланика на Узбекистан Н.Пр. Улфрат Салахетдинович.

„Цифрите и историята на двустранните ни отношения показват, че имаме основа за активизиране на търговските ни връзки. Важно е да инициираме регулярни срещи между бизнеса от двете страни, което да създаде и дългосрочни контакти“, посочи Александър Манолев. Той акцентира, че можем да задълбочим сътрудничеството в няколко отрасъла – търговия, туризъм, строителство и насърчаване на инвестициите. „България има готовност да разшири своя износ за Узбекистан, а в страната вече има български инвеститори, което трябва да се използва за разширяване на икономическите контакти“, каза българският заместник-министър. Той добави, че български строителни компании имат необходимия опит и капацитет и могат да участват в изграждането на узбетски обекти.

Н.Пр. Улфрат Салахетдинович акцентира, че страната му полага всички усилия да облекчава чуждестранните инвеститори. Според него бизнесът от двете страни би могъл да си сътрудничи успешно в хранителната и текстилната индустрии. Той подчерта, че Узбекистан може да предложи екологично чиста продукция за последваща консервация. Между нашите две страни има изградени дългогодишни връзки, които трябва да развиваме и в бъдеще, допълни посланик Салахетдинович.

По време на срещата бе обсъдена възможността за организиране на държавно посещение на най-високо политическо ниво, както и подготовката на следващото заседание на Междуправителствената българо-узбеска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.