Арменската работодателска асоциация ще подпомага български компании за реализиране на общи проекти и експорт

Арменската работодателска асоциация ще подпомага български компании за реализиране на общи проекти и експорт

Съюзът на производителите и работодателите в Армения ще подпомага български компании за установяване на контакти с партньори на място и реализирането на търговия между двете страни. Това става по силата на Меморандум за разбирателство между българската Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП) и Съюза на производителите и работодателите в Армения. Документът бе подписан в присъствието на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев. Подписи под Меморандума поставиха изпълнителният директор на ИАНМСП Бойко Таков и президентът на Съюза Арсен Казарян.

Български компании имат интерес за износ на машини, електротехника, оборудване за хранително-вкусовата промишленост, медикаменти, козметика, облекла и др., посочи зам.-министър Манолев по време на срещата си с Арсен Казарян. Двамата обсъдиха и възможността български продукти да се предлагат в арменските хранителни вериги магазини. Договорено бе и заедно да се работи за организиране на бизнес форум в България с цел насърчаване на повече общи проекти между бизнеса от двете страни.

България счита Армения за свой традиционен икономически партньор, с който желаем да развиваме всестранно, дългосрочно и взаимноизгодно сътрудничество. Това подчерта заместник-министър Манолев по време на срещата си с министъра на икономическото развитие и инвестициите на Република Армения Тигран Хачатрян. Двамата се обединиха около мнението, че двете страни провеждат последователна политика на развитие на отношенията, както на двустранна основа, така и в рамките на политиката на ЕС за развитие на връзките с Кавказкия регион и Черноморието. „Надявам се да набележим общи мерки, с които да насърчим взаимната търговия, като при интерес от страна на арменски компании, те ще имат пълна институционална подкрепа в България, независимо дали става въпрос за експорт или за инвестиции“, подчерта Александър Манолев. Министър Хачатрян увери, че и представителите на българския бизнес могат да разчитат на пълно съдействие, а редица наши стоки са познати и търсени на техния пазар.

Зам.-министър Александър Манолев взе участие и в Работната група по търговско-икономическата дейност, в рамките на Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество. По време на заседанието бяха обсъдени възможности за разширяване на двустранните връзки, диверсифициране на стоките в двустранната търговия, увеличаване на износа, насърчаване на инвестициите и др.

В рамките на визитата бяха подписани и Меморандуми за разбирателство между Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия и два арменски партньора – Арменския съюз на работодателите и Център за малки и средни предприятия, както и договори между компании от двете страни.

Българската делегация бе ръководена от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, а в състава ѝ се включиха и близо 30 български фирми.