Зам.-министър Александър Манолев: Българският износ за Армения надхвърли 10-годишен рекорд

Зам.-министър Александър Манолев: Българският износ за Армения надхвърли 10-годишен рекорд

Българският износ за Армения през 2017 г. достига най-високото си равнище за последните 10 години и достигна 31 млн. щ.д. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев при откриването на Българо-арменски бизнес форум в Ереван. В събитието участват над 100 компании от двете страни.

„Надявам се да набележим сфери на сътрудничество като например партньорство на наши компании за реализиране на проекти в трети страни“, подчерта Александър Манолев и даде пример, че български и арменски фирми могат заедно да работят на пазарите в Далечния Изток. По думите му е важно и арменският износ за страната ни да расте, за да имаме устойчивост и още по-добри резултати в икономическото ни сътрудничество. „Отправям покана и София да домакинства подобен форум, за да продължат разговорите между бизнеса, които днес ще започнат“, допълни икономическият заместник-министър.

Акцент в неговото изказване бяха и възможностите за бизнес и инвестиции в страната ни. „България предлага най-ниските данъци в Европейския съюз, което в съчетание с налична квалифицирана работна ръка и най-ниските оперативни разходи, ни нареждат сред най-добрите дестинации за бизнес в рамките на Съюза“, каза още Александър Манолев. Той цитира и статистика, според която за последните 10 години чуждестранните инвестиции у нас надхвърлят 29 млрд. евро.

„Още веднъж ще подчертая, че нашето желание, в областта на двустранно сътрудничество, е да се пристъпи към реални и конкретни стъпки за засилване на взаимодействието, както на институционално, така и на бизнес ниво, с цел активизиране на взаимната търговия между двете страни“, обобщи зам.-министър Манолев.

В днешния форум участие взеха и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България Росен Желязков, министърът на икономическо развитие и инвестиции на Република Армения Тигран Хачатрян, президентът на Съюза на производителите и работодателите на Армения Арсен Казарян и др.

Зам.-министър Манолев е на посещение в Република Армения за участие в Междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество заедно с бизнес делегация включваща близо 30 български компании. В програмата на визитата са предвидени срещи с представители на институциите и потенциални инвеститори.