Зам.-министър Манолев: Над 200 млн. евро са инвестирали румънски компании в българската икономика

Зам.-министър Манолев: Над 200 млн. евро са инвестирали румънски компании в българската икономика

Повече от 200 млн. евро са инвестирали румънски компании в България. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на  българо-румънски бизнес форум, който се провежда във Велико Търново. В  събитието участие взе и кметът на общината Даниел Панов, а в двустранните разговори се включиха повече от 70 компании.

„Форумът се провежда в изключително подходящ момент – когато икономиките ни са в подем, а връзките между бизнеса от двете държави постоянно се заздравяват и развиват“, каза Александър Манолев. По думите му за 2017 г. износът ни за Румъния възлиза на 2,1 млрд. евро, а двустранният стокообмен e на стойност 4,3 млрд. евро. „Зад тези цифри обаче стоят множество съвместни проекти между бизнеса от нашите две страни. Затова се надявам, че днес те ще се задълбочат и ще се набележат нови приоритетни сфери за сътрудничество“, допълни той и представи основните предимства на България като инвестиционна дестинация.

Зам.-министър Манолев се спря и на някои от  икономическите предимства на област Велико Търново. Промишлеността е основен структуроопределящ отрасъл за регионалната икономика с водещо значение по редица показатели, стана ясно от неговите думи. През 2016 г. предприятията от нефинансовия сектор в област Велико Търново са реализирали приходи от дейността в размер на близо 5 млрд. лв., а по данни на НСИ, най-голям дял в БДС на регионалната икономика имат услугите заемащи 63%. След тях се нарежда индустрията с 29% и селското стопанство с 8% дял. „Това е и един от регионите, които най-успешно се възползват от европейската безвъзмездна помощ“, посочи икономическият заместник-министър. Според представената от него статистика в областта са усвоени средно по 746 лв. на човек от населението, а за община Велико Търново този показател е още по-висок, достигайки до средно 1000 лв. на жител.

По време на форума стана ясно, че стартира съвместна кампания за промотиране на български и румънски производители. Това става по силата на подписано споразумение в рамките на събитието между Балканска Търговска Къща и Асоциация “За да има българско”. Решено е да се позиционират териториално в рамките на 150 км от границата, където заедно с местните власти да създадат условия за търговия на общински пазари или места за фестивали и панаири. Към момента има разрешения от няколко румънски общини и се подготвят и първите съвместни участия, става ясно от текста на споразумението. Сред другите съвместни инициативи предвидено в него е сътрудничество и изграждане на бизнес инкубатори; създаването на обща марка с цел презентиране на балкански продукти; сътрудничество в областта на СПА сектора и др.

Документ за партньорство бе подписан и между Балканска Търговска Къща (седалище Брашов, с над 1100 активни фирми членки) и Обединени Бизнес Клубове (ОБК).