Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев участва в откриването на най-голямото изложение на отбранителната индустрия в България

Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев участва в откриването на най-голямото изложение на отбранителната индустрия в България

За миналата година сме реализирали износ на продукти от отбранителната индустрия за над 1,2 млрд. евро. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на най-голямото изложение в сектора – “Хемус” 2018 г., което се провежда в Пловдив. В церемонията участие взе президентът на Република България Румен Радев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, Областният управител на Пловдив Здравко Димитров, кметът на града Иван Тотев, депутати от Kомисията по отбрана и др.

“Около 15 хил. души работят в този сектор, а компаниите в него отделят значителен ресурс за внедряване на иновации и модернизиране на производството”, подчерта Александър Манолев. Той даде пример и с новото предприятие за производство на бронирани автомобили, което отвори врати преди дни в Самоков. Инвестицията е на стойност от близо 5 млн. лв. и е свързана с нова технологична линия за производство и оборудване на различни видове бронирани машини и асемблиране на автомобили за нуждите на отбранителната индустрия и полицията. “Това е един от многото примери на български предприемачи в този сектор, които постигат все по-големи успехи. Затова преди всичко те трябва да бъдат поздравени”, посочи икономическият заместник-министър. Според него допълнително доказателство за качеството, с което работят българските компании е фактът, че сме познати и оперираме на редица чуждестранни пазари от десетилетия.

По думите му, като част от действията за облекчаване на административната тежест за бизнеса и гражданите, е увеличен срокът на валидност на лицензите и регистрациите за извършване на външнотърговска дейност с продукти, свързани с отбраната и с изделия и технологии с двойна употреба от 3 на 5 години и е редуциран броят на изискуемите документи. “Това са малки административни промени, които обаче се надявам, че облекчават значително изискванията за функционирането на компаниите в сектора, без да се намалява контролът”, каза още Александър Манолев.

“Важна тема, по която работим с Министерството на отбраната, е активното участие на българската отбранителна индустрия в предстоящите проекти за обновление на Българската армия”, допълни той.

Форумът ще продължи до 2 юни и е под патронажа на Министерството на икономиката и Министерството на отбраната. Провежда се през две години и целта е да се стимулира военната промишленост на страната, като се предостави възможност за обща среща на производители и търговци на въоръжение и бойна техника от България и чужбина. В това издание участват 17 държави и над 70 изложители, по-голямата част български. Сред чуждестранните партньори и делегации са и представители на НАТО и Европейската агенция по отбрана.