Александър Манолев награди финалистите в 12-ото национално ученическо състезание по счетоводство

Александър Манолев награди финалистите в 12-ото национално ученическо състезание по счетоводство

Икономиката на страната ни има нужда от млади хора с професионална квалификация. Това каза заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на церемонията по награждаването на финалистите в 12-ото национално ученическо състезание по счетоводство, което се проведе в Петрич. До последния кръг на надпреварата достигнаха 22 деца, които са се преборили в конкуренция с 600 участници от 80 училища в страната.

“Всички вие сте победители и заслужавате поздравления за тези резултати”, подчерта Александър Манолев. Той поздрави и Министерството на образованието и науката, и всички учители за усилията, които полагат за развитие на професионалното образование в България. По думите му Министерството на икономиката също се стреми да насърчава този процес, най-вече в посоката за по-масово застъпване на дуалното образовние и подобряване на връзката между пазара на труда и образованието. Затова вече е разработен и проект на договор между работодател и ученик, което да гарантира работно място в дадена професия след дипломиране.

“Искам да ви поздравя за избора ви на учебен профил и да ви кажа, че българската икономика, а и българската държава имат нужда от образовани и квалифицирани хора като вас”, обърна се икономическият заместник-министър към децата. Той ги насърчи да залягат над уроците, за да успеят да се реализират с професия, която да ги мотивира, да ги кара да се чувстват добре и същевременно да ги осигурява материално. “Имайки предвид, че секторът на услугите е един от най-бързо растящите в страната, със сигурност за вас ще има много възможности, но трябва да поддържате това високо ниво, което демонстрирате днес”, обобщи Александър Манолев.

На събитието присъстваха и кметът на Петрич Димитър Бръчков, народният представител Георги Динев и др. Зам. министър Манолев връчи наградата за първо място на Кристиян Трайков от ФСПГ “Васил Левски”, Монтана, а градоначалникът – отличието на учителя, който го е подготвил – Татяна Рибагина.