Зам.-министър Манолев: Износът на машини и оборудване отбелязва ръст от 12% и възлиза на над 3,8 млрд. евро

Зам.-министър Манолев: Износът на машини и оборудване отбелязва ръст от 12% и възлиза на над 3,8 млрд. евро

През 2017 г. износът на машини и оборудване отбелязва ръст от 12% на годишна база и възлиза на над 3,8 млрд. евро. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на международното изложение „MachTech & InnoTech Expo“ – единственият специализиран форум за машини и технологии в металообработката, който се провежда в страната ни.

„Машиностроенето създава работа на хиляди, като се очаква секторът да нарасне през следващите години поради постоянно развиващите се интелигентни технологии“, подчерта зам.-министър Манолев. По думите му важен индикатор за конкурентостта на българската продукция на световния пазар е фактът, че отчитаме постоянно увеличение на износа на такива стоки. „Устойчиво расте и делът на тези стоки в общия ни експорт, като за миналата година те са формирали близо 15% от националния износ“, посочи той.

„Всичко това показва не само, че сме конкурентноспособни, но и че все по-голям дял в икономиката ни заемат сектори с висока добавена стойност“, каза още Александър Манолев. Той изрази и надежда, че повече хора ще посетят изложението през следващите дни, за да се запознаят на място с постиженията на българските компании и поздрави предприятията за успехите, които постигат.

В рамките на изложението, зам.-министър Манолев връчи и годишните награди на ИКЕМ – „Кубратов меч“, за принос в сферата на електрическата мобилност в България за 2017 г. в категория „Образование и наука“.

Международната изложба за машиностроене и металообработка Mach Tech & InnoTech Expo се провежда в периода 26 – 29.03 в Интер Експо Център, гр. Cофия. Това е 8-то му поредно издание, като участие взимат над 120 компании и се очакват над 4000 посетители. Освен представители от България, участие във форума ще вземат и изложители от Австрия, Румъния, Унгария, Полша, Турция, Швеция и Китай.

По време на изложението компаниите в бранша ще представят и ще се запознават с новостите в металообработката, лазерните технологии, машинното проектиране, индустриалната автоматизация, електроника и проектиране. В рамките на експото за първи път ще се проведе и специализиран форум на едни най-добрите компании в сферата на индустриалното принтиране – „Sofia Industrial 3D printing forum“. В неговите рамки ще бъдат презентирани едни от най-успешните примери на приложение на 3D принтирането с индустриални цели.