Саудитска бизнес делегация е на посещение в България за проучване на възможностите за инвестиции и съвместен бизнес с български компании

Саудитска бизнес делегация е на посещение в България за проучване на възможностите за инвестиции и съвместен бизнес с български компании

Предстои създаването се смесена комисия по икономическите въпроси между България и Саудитска Арабия. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на Българо-саудитски бизнес форум, който се провежда днес в Българската търговско-промишлена палата. Към момента детайлите за институционализирането ѝ се финализират по документален път между двете държави.

„Предстои и разкриването на наша Служба по търговско-икономическите въпроси при откриването на българско посолство в Рияд, а между Българска агенция за инвестиции и Агенцията за инвестициите на Саудитска Арабия ще бъде подписано споразумение“, каза зам.-министър Манолев. По думите му с тези инициативи, се прави нова стъпка в развитието на българско-саудитското икономическо сътрудничество.

„Силен знак е и че това посещение на саудитски бизнесмени се реализира непосредствено след визитата в Рияд, в края на ноември 2017 г., на официалната българска делегация, водена от министър-председателя на Република България“, допълни още Александър Манолев. Според него сред важните послания по време на срещите в Рияд е било нуждата от организиране на повече срещи между бизнеса от двете страни. „С провеждането на днешния форум само три месеца по-късно, виждаме, че това е било не само пожелание, а конкретна цел, която вече започваме да реализираме“, подчерта той.

Той изрази надежда срещите между бизнеса от двете страни да доведат и до конкретни договори и стартирането на нови съвместни проекти. „Защото със сигурност имаме много голям неизползван потенциал – през годините стокообменът ни варира около 100 млн. щ. д. Но с повече подобни инициативи и с реципрочните действия между двете правителства, съм убеден, че можем да го увеличим значително в следващите години“, подчерта икономическият заместник-министър.

Саудитската делегация се ръководи от Мунер Бин Саад, заместник-председател на Съвета на Саудитските търговско-промишлени палати – най-голямата бизнес организация в Саудитска Арабия, в която членуват мнозинството от едрите компании от арабската държава. На посещение в България са и представители на бизнеса от секторите туризъм, хранително-вкусова промишленост, здравеопазване, химическа индустрия, ИТ, електроника и комуникации, и др. В програмата им са предвидени срещи с Българската агенция за инвестиции, посещение на индустриална зона Божурище и др.