България и Бавария ще си партнират в процеса по дигитализиране на икономиката

България и Бавария ще си партнират в процеса по дигитализиране на икономиката

България и Бавария ще си обменят информация и добри практики в процеса по дигитализиране на икономиката. За това се договориха зам.-министър Александър Манолев и президента и научен изпълнителен директор на Центъра за дигитализация на Бавария проф. д-р Манфред Брой. Бавария е една от най-развитите провинции в тази област като имат амбициозна програма за пълна дигитализация на редица сектори от икономиката си.

По време на срещата заместник-министър Манолев представи и възможностите, които може да предложи София Тех Парк и покани представители на Центъра да го посетят на място и да се проучат възможностите за дългосрочно сътрудничество. Обсъдени бяха възможностите и за организиране на обучения и уърк-шоп събития в нашата страна. „Основен приоритет за нашето министерство е да разходваме максимално ефективно безвъзмездната финансова помощ, която получаваме от Брюксел за внедряване на иновации в производството и насърчаване на предприемачеството“, каза Александър Манолев. По думите му предстои да стартира процедура по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ за около 67 млн. лв., която има за цел да насърчи предприемачеството, а редица компании вече са изпълнили успешни проекти по европейската програма, които дават резултат. Той акцентира и че вече има създаде Асоциация на стартъп компаниите в нашата страна, с която Министерството на икономиката си партнира много активно.

Представители на ИКТ клъстера в Бавария имат интерес за участие в специализирани събития в България за установяване на дългосрочно сътрудничество. Това стана ясно по време на среща между зам.-министъра на икономиката Александър Манолев и управителя на ИКТ клъстера в Бавария Саша Щьопелкамп. Обсъдени бяха и възможностите клъстерите в областта на информационните и комуникационни технологии на България и Бавария да установят стратегическо партньорство.

„ИТ секторът е най-бързо развиващия се в българската икономика и в него работят повече от 17 500 души“, каза зам.-министър Манолев. По думите му ние сме лидер в тази област на Балканите и редица компании в световен мащаб откриват свои представителства в страната ни. „За нас ще бъде ценно да обменяме опит както на институционално ниво, така и между бизнеса, за да продължим този темп на развитие и да не допуснем грешки при бързия растеж“, подчерта Александър Манолев. Той изрази надежда, че след бъдещото посещение ще бъдат установени стратегически партньорства не само в обмяната на опит, но и при реализирането на съвместни проекти.