Зам.-министър Александър Манолев: Износът ни за Балканските страни надхвърля 6,9 млрд. евро

Зам.-министър Александър Манолев: Износът ни за Балканските страни надхвърля 6,9 млрд. евро

Износът ни за Балканските страни през 2016 г. е в размер на 6.9 млрд. евро. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на конференцията „Конфиндустрия Източна Европа – двигател на развитие“, организирана от сдружението на италианския бизнес в България и региона.

„Около една четвърт от общия ни стокообмен е със съседните ни страни. Затова е важно да говорим повече за икономическото сближаване в региона и да го използваме като основа за задълбочаване на партньорството и в други области“, каза Александър Манолев. По думите му към момента се отчита завишен интерес от страна на български компании за развитие на дейност в региона с откриване на офиси, производствени бази, участие в публични търгове, инфраструктурни проекти и др. „Балканите имат огромен икономически потенциал, а темата за тяхната интеграция е сред основните приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС“, допълни той.

Страната ни ще се стреми да бъде балансьор и ще насърчава задълбочаването на диалога както вътре в Съюза, така и със страните от региона, стана ясно от неговото изказване. „За нас е много важно партньорството с организации като Конфиндустрия, които имат изградена представителна мрежа и които могат да бъдат своеобразен мост за задълбочаване на икономическото сътрудничество“, каза още Александър Манолев и цитира данни, според които за последните 10 години преките нетни чуждестранни инвестиции от Италия у нас са положителни в размер на над 1,5 млрд. евро. Той акцентира и че за правителството е основен приоритет България да продължи да се развива като атрактивна дестинация за инвестиции и представи част от мерките в тази посока – намаляване на административната тежест, стимули и облекчения за инвестиционни проекти, развитие на индустриалните зони, подготовка за глобалните процеси по дигитализация на икономиката и др.

В откриването на събитието участие взеха и Н. Пр. Стефано Балди, посланик на Италия в София, Мауро Мария Ангелини, председател на Конфиндустрия Източна Европа и Конфиндустрия Румъния, Мария Луиза Мерони, председател на Конфиндустрия България и др. Участници в различните панели са Едоардо Гароне, председател на Техническа група по интернационализация на асоциациите към Конфиндустрия, Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции, Енрико Минити, главен оперативен директор на УниКредит Булбанк, Джулио Бертола, отговорен за външните отношения на Конфиндустрия Източна Европа и др.