България и Беларус подписаха съвместен протокол за задълбочаване на икономическото сътрудничество

България и Беларус подписаха съвместен протокол за задълбочаване на икономическото сътрудничество

Заместник-министърът на икономиката на Република България Александър Манолев и заместник-министърът на външните работи на Република Беларус Олег Кравченко подписаха Протокол от седмото заседание на Българско-белоруска междуправителствена комисия по търговско-икономическото и научно-техническо сътрудничество. Документът проследява българо-беларуските отношения в сферата на икономиката, потенциала и основата за тяхното развитие в бъдеще.

„Днес ние не използваме целия потенциал, който имат търговско-икономическите ни отношения“, подчерта зам.-министър Манолев. По думите му за първите шест месеца на 2017 г. стокообменът между двете страни е на стойност 24,1 млн. щ.д. Износът ни расте с над 27% и достига 14,2 млн. щ.д., като салдото е положително. „Надявам се активизирането на двустранния диалог да е основа и за отчитане на по-големи обороти между бизнеса от двете държави“, каза още Александър Манолев.

България може да изнася за Беларус продукти на хранително-вкусовата промишленост и оборудване за нея, вина, машиностроителна и електротехническа продукция, изделия на електрониката, продукти на органичната химия, подемно-транспортни машини, металообработващи машини, електрически двигатели и генератори и др. Това каза заместник-министър Александър Манолев по време на откриването на българо-белоруския бизнес форум, който се състоя в Минск. Той акцентира на успешните примери на български компании реализирали проекти в Беларус и покани представителите на бизнеса от Беларус да посетят страната ни и да се запознаят на място с перспективите, които можем да предложим. От 2015 г. се забелязва значителен ръст при вноса от Беларус на автомобилни превозни средства за транспорт на стоки, стана ясно по време на форума. „Производството на компоненти за автомобилната индустрия е сред най-бързо растящите в българската икономика и това е област, в която може бизнеса от двете държави да си сътрудничи“, каза Александър Манолев.