Куба има интерес от създаване на съвместни предприятия с българско участие

Куба има интерес от създаване на съвместни предприятия с българско участие

Възможностите за създаването на съвместни предприятия в хранително-вкусовата промишленост, ВиК, енергетика, ИКТ и туризма бяха обсъдени на среща между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и Рамиро Валдес, заместник-председател на Държавния и Министерския съвет, и на Съвета на министрите на Куба. Това е една от най-високите позиции в управлението на Куба, като самият той носи титлата „коменданте“ и е заемал различни постове през годините и е бивш министър в няколко различни ресора. На нея присъстваха и Салвадор Пардо Крус, министър на индустрията и Инес Мария Чапман Уаг, президент на Националния институт по хидравлични ресурси.

Зам.-министър Манолев запозна участниците в срещата с постигнатите договорки през изминалите дни, в това число и за получаването на държавна подкрепа за реализацията на български проекти в Куба. „През годините нашите две страни винаги са имали много близки отношения, въпреки голямото разстояние, но нямаме реализирани значими съвместни инвестиционни проекти. Смятам, че е дошло времето това да се промени, а в България има компании, които могат да отговорят на растящите нужди на икономиката на Куба“, посочи той. Участниците в срещата се обединиха около няколко приоритетни сектора, които според тях има значителна перспектива.

Според представителите на правителството на Куба, може приоритетно да се работи за разкриване на съвместни предприятия във ВиК и енергетиката и по-специално при изграждането на водноелектрически централи. Туризмът също бе определен като приоритетен сектор, в който може да се използва българския опит, в това число и за изграждане на хотелски бази. Акумулаторите са едни от познатите стоки на кубинския пазар, като от години се внасят големи количества от България, стана ясно по време на срещата. В тази връзка бе обсъдено да се проучат възможностите за съвместно производство на място в островната държава. Също познат е и опитът на българското производство на санитария, който бе определен като перспективен за реализиране на съвместен проект.

По време на срещата бе договорено и днес да се подпише Меморандум между представителите на „Строителна механизация“ АД – Казанлък, които са част от българската бизнес делегация на място и са специализирани в ВиК сектора, и Националния институт по хидравлични ресурси като първа конкретна стъпка за реализацията на набелязаните проекти.

Създаването на съвместни предприятия в хранително-вкусовата промишленост бе обсъдено по време на среща на зам.-министър Манолев с Мария дел Кармен Консепсион Гонсалес, министър на хранителната индустрия на Куба и двамата ѝ заместници Яноски Калдерин и Бетси Диаз Велазкез. Разработва се стратегия за храните, в която се определят субектите, които ще произвеждат, тези които ще внасят и стратегия за съвместно производство, стана ясно по време на срещата. Затова бих казала, че сте на точното място в точното време, посочи министър Гонзалес и допълни, че Куба има интерес да ползва българската експертиза и да се работи за разкриването на съвместни предприятия в сектора.

Като приоритетни подотрасли бяха споменати още млечните продукти и различни видове консерви. Зам.-министър Манолев подчерта, че в България има редица компании, които могат да отговорят на международните изисквания и гарантират конкурентни условия. По думите му, освен млечни продукти, българските фирми могат да предложат на кубинския пазар висококачествени селскостопански продукти, храни и напитки, рафинирано слънчогледово масло, конфитюри, мармалади, пчелен мед, минерални води, вина, спиртни напитки, както и препарати за растителна защита, и др. „Надявам се това да се вземе предвид при финализиране на стратегията и България да бъде една от страните, с които приоритетно ще си сътрудничите“, каза още Александър Манолев.

Заместник-министър Манолев е на посещение в Куба начело на бизнес делегация от осем фирми, които се представиха на едно от най-важните търговски събития в Латинска Америка и Карибския басейн – FIHAV 2017. В нея са представени секторите: текстил; машиностроене; електротехника; В и К; дървопреработване; ИТ технологии; производство и търговия на вина и спиртни напитки.