България и Куба въвеждат режим на оперативен диалог в сферата на икономиката

България и Куба въвеждат режим на оперативен диалог в сферата на икономиката

България и Куба ще предприемат реципрочни действия за постигане на още по-оперативен диалог в сферата на икономиката. За това се договориха заместник-министърът на икономиката Александър Манолев и Антонио Луис Карикарте, първи вицеминистър на външната търговия и чуждестранните инвестиции на Република Куба. Ще бъдат дадени допълнителни правомощия на служителите по търговско-икономически въпроси, а в дългосрочен план ще се работи за по-голяма честота на двустранни визити, за сметка на свикването на смесени комисии.

„Между нашите две страни има много добри отношения в сферата на икономиката, като трябва да намерим механизъм за по-оперативен диалог, за да продължим да ги развиваме“, посочи зам.-министър Манолев. По думите му голямото разстояние между Куба и България винаги е създавало трудности и затова е важно администрациите да намерят механизмите да насърчат бизнес инициативата. „Имено затова възстановихме и дейността на Службата по търговско-икономическите въпроси в Хавана, като се надяваме този акт да даде допълнителен тласък на развитието на отношенията в икономическата област“, каза още българският заместник-министър.

Двамата се обединиха около мнението, че перспективни сектори за установяване на сътрудничество между компании от двете държави са фармацевтика и биотехнологии, хранително-вкусова промишленост, производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници, туризъм и др. През 2017 г. са стартирали няколко проекта на български фирми, които са в процес на развитие и от които се очакват резултати, стана ясно по време на срещата.

Заместник-министър Манолев е на посещение в Куба начело на бизнес делегация от осем фирми, които ще вземат участие в едно от най-важните търговски събития в Латинска Америка и Карибския басейн – FIHAV 2017. България се представя с национален щанд на него. Международният панаир се организира ежегодно от 1983 г. и на него се срещат предприемачи и фирми от над 60 държави. На панаира, който е многосекторен, се представят суровини, хранителни продукти, текстил, потребителски стоки, машини и оборудване, технологии и услуги. По време на миналогодишното 34-то издание, участие са взели около 3 500 компании, разположени на площ от 29 000 кв. м.

Българската бизнес делегация се състои от 14 представители на 8 български фирми от следните сектори: текстил; машиностроене; електротехника; В и К; дървопреработване; ИТ технологии; производство и търговия на вина и спиртни напитки. Предвижда се среща на бизнес делегацията с Орландо Ернандес Гийен, председател на Търговската камара на Куба, установяване на работни контакти с представените на изложението, както и двустранни работни срещи на щандовете на кубинските външнотърговски централи и производствени предприятия. Предвидено е заместник-министър Манолев да представи България и на международния инвестиционен форум, който се провежда в рамките на изложението.