Над 400 български изложители са взели участие на немски панаири през последната година

Над 400 български изложители са взели участие на немски панаири през последната година

Над 400 български изложители са взели участие в немски панаири през 2016 г. Това стана ясно по време на среща между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и д-р Петер Невен, управител на AUMA (Съюз на германските панаирни дружества) и представители на ръководствата на панаирите в Мюнхен, Лайпциг и Есен.

Представителите на Съюза на германските панаирни дружества посочиха, че от 158 панаири, които се организират в Германия ежегодно, на 93 от тях могат да се видят български продукти. По думите на д-р Невен над 3 млн. чуждестранни посетители идват на тези изложения, което дава възможност на българските фирми за по-широк маркетинг.

„Германия е водещ външнотърговски партньор за нас, като се стремим да запазим и разширяваме тези позиции. Важна роля в това има и успешното участие на международните изложения и панаири, които се провеждат на нейна територия“, посочи зам.-министър Манолев. По думите му показателно за интереса на българския бизнес към тях е, че 30% от всички панаири, на които се представя страната ни, са именно в Германия. „За миналата година надхвърлихме рекордните 6,6 млрд. евро в двустранния ни стокообмен, което е резултат както от увеличаващия се брой германски компании, опериращи на българския пазар, така и от и разширяване на присъствието на български продукти на германския пазар“, допълни Александър Манолев.

По време на срещата бяха обсъдени още възможностите България да бъде страна-партньор на някои от предстоящите изложения, които са от особена важност за бизнеса. Сред секторите от взаимен интерес бяха споменати производството на машини, съоръжения и части за тях, както и в автомобилната и хранително-вкусовата промишленост.