Повече от половината шведски компании в България планират увеличаване на инвестициите си

Повече от половината шведски компании в България планират увеличаване на инвестициите си

За последните десет години шведски компании са инвестирали в България над 208 млн. евро, като мнозинството от тях оценяват положително страната ни и планират ново разширение на дейността си тук. Това стана ясно по време на среща между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и посланика на Кралство Швеция Луиз Бергхолм. На нея присъства и почетният консул на скандинавската държава у нас Зоя Паунова.

„През последната годината отчитаме ръст на двустранния ни стокообмен от над 10%, като той достига 346 млн. евро. Считам обаче, че потенциалът е още по-голям и можем да активизираме търговско-икономическото ни сътрудничество с общи действия и инициативи“, посочи зам.-министър Манолев по време на срещата. Той предложи да се организира съвместен бизнес форум, който да се проведе през следващата година в София. Посланик Бергхолм подкрепи идеята като се ангажира по време на него да се поканят шведски инвеститори, които да споделят опита си в страната ни.

По време на разговора бяха обсъдени и приоритетните сфери от икономиката, в които можем да си партнираме за увеличаване на инвестициите и двустранния стокообмен. Сред перспективните отрасли бяха коментирани телекомуникациите, електрониката и електротехниката, производството на машини и съоръжения, фармацевтични продукти, мебели, селскостопанска продукция и др. „Автомобилният сектор в България расте с много бързи темпове, като се надяваме да разширяваме сътрудничеството си в тази област с Швеция“, каза Александър Манолев. По думите му и към момента български компании са подизпълнители на шведски производители като се надява, че тези партньорства ще бъдат надграждани, в това число и с нови производствени мощности в страната ни.

Двамата обсъдиха и предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС, като заместник-министър Манолев представи приоритетите ни в сектор икономика. Луиз Бергхолм подчерта, че Швеция следи отблизо подготовката и изрази готовност за задълбочаване на диалога и двустранното сътрудничество в някои от обсъжданите теми.