Зам.-министър Манолев: Стартират българо-полски бизнес проекти за над 30 млн. евро

Зам.-министър Манолев: Стартират българо-полски бизнес проекти за над 30 млн. евро

Полска компания закупува ремонтирани вагони от завода в Септември. Този и още шест договори между български и полски компании на обща стойност за над 30 млн. евро се подписват днес в рамките на двустранен бизнес форум. Събитието, което е организирано от икономическите министерства на България и Полша бе открито от заместник-министъра на икономиката Александър Манолев, а в него участие взеха над 200 компании от двете страни. На официалната церемония във Варшава присъства и Витолд Словик, заместник-министър на икономическото развитие на Полша. Проявата се осъществява в рамките на официалното посещение на президента Румен Радев.

„Обменените визити на високо политическо се осъществяват в изключително подходящ момент – когато икономиките ни са в подем, а връзките между бизнеса от двете държави постоянно се заздравяват и развиват“, каза заместник-министър Манолев. По думите му за миналата година износът ни за Полша възлиза на над 585 млн. евро, а двустранният стокообмен надхвърля 1,6 млрд. евро. Той представи част от предимствата, които страната ни може да предложи и подчерта ангажираността на Министерството на икономиката за реализацията на повече съвместни проекти.

„Днес ще бъдат подписани договори между български и полски компании в редица сектори от взаимен интерес – за закупуване на пчелен мед от България; за продажба и ремонт на вагони; за внос на месо и мляко и др.“, съобщи Александър Манолев. Сред договорите са този за продажба и ремонт на 40 товарни вагона от България, който се сключва между завод „Септември“ и Група „ЗУЕ“. Обемът на поръчката ще гарантира работа на пълен капацитет за българското предприятия като се водят преговори бройката на вагоните да бъде удвоена.

Полската компания „КОРПО БИО“ ООД ще купува български пчелен мед от производителя „ЙОТ ГИ ВАЛ“ ООД. Обемите ще започнат с 5 млн. евро през следващата година и рамково споразумение за 20 млн. евро за следващите 4 г. Още един договор в хранително-вкусовата промишленост се сключва с полската „КОНТРАКТУС“ ООД, която стартира внос на мляко и месо с рамков договор за 10 млн. евро. Българският контагент е „СИ КОМЕРШЪЛ“ ООД.

Български-полски консорциум ще кандидатства за изграждането на билетната система на София. Това ще стане по силата на подписано споразумение между фирма “Балкантел“ и полската фирма „Мера“. Същевременно български фирми ще участват изграждането на инфраструктурни проекти в Полша. Компания „Гигастрой“ ООД и група “ЗУЕ“ ще си партнират при строителството на жп обекти. Дружествата „Ава Транс“ ООД и „Тритекс“ ООД ще ползват обща ремонтна и логистична база на територията на Полша. По силата на друг договор се очаква полската компания „Уодвейст“ да внася на специализирани фуражи, чрез дистрибуторската мрежа на „Си Комършал“ ООД. Споразумение ще бъде сключено и между Асоциацията на индустриалния капитал в България и Работодателите на Полша.

Договорите ще бъдат подписани в рамките на форума, а приветствие към участниците ще направят и президентите на България и Полша Румен Радев и Анджей Дуда по-късно днес.