Зам.-министър Александър Манолев: Около 700 млн. лв. е делът на онлайн търговията в България

Зам.-министър Александър Манолев: Около 700 млн. лв. е делът на онлайн търговията в България

Делът на онлайн търговията в България се оценява на около 700 млн. лв., като този отрасъл отбелязва устойчив ръст през годините. Това каза заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на „eBay European Seller Summit 2017“. За първи път годишното събитие на технологичния гигант се организира в страна от Източна Европа. За неговото откриване в София бе вицепрезидентът на компанията Крис Бейнс, а сред участниците имаше гости от България, Гърция, Унгария, Чехия, Естония и др.

„Последните данни на Евростат от доклада “Дигиталната икономика и общество в ЕС” показват, че около 9% от компаниите в България продават онлайн, а около 27% от потребителите са пазарували в мрежата през последната година”, посочи заместник-министър Манолев. По думите му данни на различни изследвания показват, че ръстът, който онлайн търговията има в страната ни изпреварва средния за Европейския съюз, но все още сме в етап на догонване на западните държави по този показател.

„Онлайн търговията дава нови, много по-големи възможности както за потребителите, така и за производителите, а стопанската инициатива става много по-достъпна“, посочи Александър Манолев. Той допълни, че броят на малките и средни предприятия в България е над 316 хиляди, което представлява 99,8% от общия брой на нефинансовите предприятия в страната. „Електронната търговия е средството, чрез което на практика всеки човек може да се приобщи към тази статистика, стига да има работещо решение, умения и базови познания за работа с компютър“, каза още заместник-министърът.

В рамките на изказването му бе обърнато внимание на разработената от страна на бизнеса и държавата „Концепция за цифрова трансформация на българската индустрия (Индустрия 4.0)“, като основа за разработване на Стратегия за участието на България в Четвъртата индустриална революция. „България има своите силни страни – качествен Интернет, силен IT сектор, силна електроника, електротехника и мехатроника, които трябва ефективно да използваме за цифровизирането на икономиката ни“, подчерта Александър Манолев.

Данните на eBay показват, че днес търговците от България достигат до 34 чуждестранни пазара, като 76% от тях са реализирали продажби на четири или повече различни континента през платформата. За миналата година те са генерирали общ оборот от около 70 млн. щ. д.