Зам.-министър Манолев: Стартиращи компании ще могат да ползват 67 млн. лв. финансиране по ОПИК

Зам.-министър Манолев: Стартиращи компании ще могат да ползват 67 млн. лв. финансиране по ОПИК

До края на тази година ще стартира процедура за набиране на проектни предложения “Насърчаване на предприемачеството”, която е насочена към стартиращи предприятия. Общият бюджет по нея е 67 млн. лв. като размерът на финансирането ще бъде до 391 хил. лева. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на националното събитие за награждаване на най-добрите стартиращи компании в България, част от формата Central European Startup Awards (CESA).

„Предприемаческата инициатива в начална фаза в България днес е около 3,5% по данни от националния доклад на JEM за 2015/2016, но може да се отчете, че сравнително голям процент от стартиращите предприятия успяват да оцелеят достатъчно дълго, за да станат утвърден бизнес“, каза Александър Манолев. По думите му политиката на Министерството на икономиката е да насърчава и подпомага тези предприемачи, за да могат да се обединят всички необходими ресурси – финансов капитал, хора, бизнес модел, стратегия, които са необходими за превръщането на една иновация или идея в жизнеспособен бизнес. „На база разписаните в стратегическите документи мерки реализираме различни програми в подкрепа на стартиращите предприятия“, допълни заместник-министърът. Пример бе даден с проекта “Техностарт”, който е насочен към млади хора с жизнеспособни и иновативни бизнес идеи. По него те могат да получат финансова помощ за стартиране на бизнес като вече са предоставени над 600 хил. лв. за стартиращи фирми. В момента е в ход третото му издание с бюджет от 270 хил. лв., стана ясно от неговото изказване.

Зам.-министър Манолев поздрави организаторите като отбеляза, че „подобни инициативи са много важни защото те не само показват добрия пример, но и поставят предприемчивите хора в центъра на вниманието, което ще вдъхнови и други да тръгнат по техните стъпки.“ Специално внимание бе обърнато и на Асоциацията на стартиращите предприятия, която наскоро бе учредена в активно партньорство с Министерството на икономика, като организация, която си поставя за цел да насърчава предприемаческата инициатива и внедряването на повече иновации.

Заместник-министър Манолев връчи наградата „Стартъп на годината” на компанията „Coursedot“. Тя разработва онлайн платформа, чрез която свързва корпоративни и индивидуални клиенти, които търсят IT обучения за служителите си, с тренинг компании и инструктори. В момента през нея се предлагат над 35 000 IT курсове, като работи заедно с над 430 обучителни фирми и 2000 инструктори. Чрез нея се демократизира целия процес на избор на обучения и дава достъп на фирми до програми, възможности и цени, които те трудно биха намерили сами. Изборът на сектора не е случаен: според последни проучвания само през 2016 г. пазарът на IT обученията в цял свят е достигнал 27 млрд. долара, отбелязаха организаторите.