Коментар на Александър Манолев пред в. 24 часа за икономическите перспективи след срещата на премиерите на България и Полша

Коментар на Александър Манолев пред в. 24 часа за икономическите перспективи след срещата на премиерите на България и Полша

– Г-н Манолев, какви са резултатите от проведения бизнес форум?
– Като конкретен резултат от двустранните разговори между бизнеса може да се каже, че 6 нови търговски договора между компании от двете държави са във финален етап на договаряне. Тяхната обща стойност е 15 млн. евро. Най-важните резултати от форума ще се видят в дългосрочен план, защото подобно събитие, уважено и от премиерите на двете държави, е силен знак, че има голям потенциал за разгръщане на икономическите връзки между нашите две държави.

– Какви са нагласите на полския бизнес към България?
– Преди два месеца бях на посещение във Варшава и имах възможността да видя какво е отношението на полския бизнес към страната ни и интересът към проекти, които можем да реализираме съвместно. Доказателство за това са и макроикономическите данни – през първите пет месеца на 2017 г. износът за Полша отбелязва 20% ръст и достига над 257 млн. евро. Позитивен е трендът и при вноса, който достига 430 млн. евро и отбелязва ръст от 16%. Наблюденията ми от изминалия форум са, че повечето от полските фирми търсят партньор на българския пазар. Българските фирми от своя страна искат да се възползват от опита на полските си партньори, да имат достъп до капитали и нови технологии.

– Има ли заявен интерес за инвестиции в България от полски компании?
– Заявен е интерес към хранително-вкусовата и леката промишленост на България, като се планират инвестиции за около 70 млн. евро. Водят се разговори и за създаването на няколко полско-български консорциума в областта на изграждането на инфраструктура и строителство. Това са проекти в напреднала фаза, по които работим от много време чрез Службата ни по търговско-икономически въпроси във Варшава. Надявам се, че това събитие и тази ангажираност с бизнес инициативите между двете държави, изразена от най-високо политическо ниво, да бъдат катализатор за тяхното по-бързо реализиране. Много важно бе и посланието, което министър-председателят Борисов отправи към бизнеса от двете държави в тази посока – че двамата премиери приветстват общите инициативи и винаги могат да разчитат на подкрепа, ако срещат проблеми и трудности в тяхната реализация. Защото често при такива мащабни международни проекти най-важното за бизнеса е да знае, че има подкрепата и ангажираността на държавата.

Целият материал четете тук.