Предсатвители на компании от икономически най-силната провинция в Германия ще бъдат на посещение в българските индустриални зони

Предсатвители на компании от икономически най-силната провинция в Германия ще бъдат на посещение в българските индустриални зони

Ще бъде организирано посещение на бизнес делегация от Северен Рейн-Вестфалия на място в няколко от индустриалните зони в България. За това се договориха заместник-министърът на икономиката Александър Манолев и Кристоф Дамерман, държавен секретар в Министерство на икономиката, иновациите, дигитализацията и енергетиката на федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия.

„Особено атрактивна за немски инвеститори може да бъде индустриалната зона във Видин, която се намира на брега на р. Дунав, в непосредствена близост до Дунав мост 2 и има собствено товарно пристанище и корабен терминал“, подчерта зам.-министър Манолев. По думите му интерес би представлявала икономическа зона София-Божурище, която е в непосредствена близост до столицата и е подходяща за позициониране на производствени, логистични и аутсорсинг центрове и др. „Едно посещение на водена от Вас бизнес делегация в страната ни ще даде много оперативна информация за немския бизнес и ще бъде стимул за разгръщане на икономическите връзки между нас“, допълни българският заместник-министър.

Двамата се договориха да се работи за организиране на подобна визита през пролетта на 2018 г. Ще се проучат възможностите и за организиране на тематични дни на България на някои от големите изложения, които се организират в областта. В Северен Рейн-Вестфалия има четири международни панаирни центрове – Кьолн, Дюселдорф, Дортмунд и Есен, където годишно се организират над 100 международни изложения, което го превръща в панаирен център номер едно в света.

Северен Рейн-Вестфалия е икономически най-силно развитата федерална провинцията. Около 50% от търговския стокообмен на България с Германия се формира от търговията с 3 основни провинции – СРВ, Бавария и Баден-Вюртемберг. В СРВ е концентриран около половината от едрия капитал на Германия – на територията на федералната провинция се намират централите на 25 от 50-те най-големи германски концерна. СРВ заема първо място сред федералните провинции по външнотърговски оборот и по обем на преки чуждестранни инвестиции /около 1/4 от всички чуждестранни инвестиции/.