Интервю на Александър Манолев за регионалния вестник “Струма”

Интервю на Александър Манолев за регионалния вестник “Струма”

Александър Манолев е възпитаник Александър Манолев е възпитаник на един от водещите икономичес- ки университети в света – University College London, Великобритания. Преминал e редица специализации в България и чужбина. Работил в областта на маркетинга и подготовката на проекти за европейско финансиране. Заемал позиции на средно и висше управленско ниво в редица компании. Заместник-министър на туризма във второто правителство с министър-председател Бойко Борисов. През 2016 г. поема управлението на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Избран за народен представител на извънредните парламентарни избори на 26 март 2017 г. от I МИР Благоевград с рекордните 6703 преференциални гласа. Назначен за заместник-министър на икономиката в началото на месец май т.г. Владее английски, испански, гръцки и руски език. 

– Г-н Манолев, това е първото Ви интервю след рекордния резултат на последните избори. Как се чувствате, след като получихте такава сериозна подкрепа от избирателите?
– На първо място искам още веднъж да благодаря на всички хора, които дадоха подкрепата си за мен. Постигнахме изключително силен резултат, който обаче поставя и много големи предизвикателства пред нас – да работим така, че обикновеният човек да усети позитивна промяна в своето ежедневие. Ако трябва да обобщя с няколко думи – с приказките бяхме дотук, сега трябва да се покажат решителни действия и видими резултати.

– Какви цели сте си поставили като заместник-министър на икономиката?
– Вижте, познавам сектора, работил съм в него и зная, че има много натрупани проблеми, част от които са от години. Аз и екипът ми даваме всичко от себе си и съм сигурен, че и резултатите няма да закъснеят. Още повече че в този ресор се чувствам на мястото си – това е образованието ми, това е и сферата, в която съм се развивал през годините.

– Тази позиция ограничава ли Ви да работите за Вашия регион?
– Точно обратното – ако нещата се развиват устойчиво и в правилна посока в икономиката ни на национално ниво, това ще се отрази и в региона ни. Още повече че ние сме много малка страна, за да търсим конкуренция между отделните региони. Напротив, трябва да откроим техните силни страни и да ги презентираме. Например, моят град Сандански е наложен като основен туристически център. Имаме ли интерес да насочим към него инвеститор, който иска да изгради голям завод в тежката промишленост? Отговорът е не, защото той ще навреди на бизнеса, който работи. Но ако имаме компания, която иска да инвестира в земеделие, винопроизводство, туризъм и т.н. – тогава ще кажем “заповядайте тук”. Защото ще придаде добавена стойност и ще разкрие нови работни места.

– А има ли такива компании?
– Има. За съжаление не мога да кажа повече, защото преговорите с чуждестранни инвеститори, особено когато са сериозни компании с милиони долари оборот, са много чувствителни и всяка последваща информация може да навреди на финализирането на инвестицията. Но категорично мога да кажа, че има засилен интерес към България и конкретно към нашия регион. И това е естествено, защото той може да предложи много като локация, климат, плодородие и т.н.

– Все пак подскажете поне за някоя компания, която гледа към нас?
– Преди няколко седмици много сериозна индийска компания в производството на разтворимо кафе направи оглед на конкретни терени в нашия регион. Те бяха на посещение в България по моя покана и имат сериозни намерения да стъпят много по-масирано на европейския пазар. Надявам се да изберат страната ни, и в частност Югозападна България, защото тя отговаря на критериите, които търсят. Това може да превърне региона в разпределителен център и производствена база за редица държави от Европа, а и за трети страни. Само за да добиете представа за какъв мащаб говорим, мога да посоча, че тази компания към момента има производство в три държави и изнася продукция за повече от 80 страни по целия свят. Вярно е, че една подобна инвестиция отнема много време – от взимането на решение, до разработването на проект и неговата реализация, но независимо какво ще се случи – дали ще изберат нас или не, подобни примери са показателни за потенциала, който регионът има.

– Отминаха 100-те дни на управлението на това правителство. Каква е Вашата оценка, добър старт ли имаше?
– Не мога да давам оценка на един отбор, от който съм част и аз. Мисля, че тази оценка трябва да направят хората. Това, което мога да кажа, е какво успяхме да свършим в ресорите, за които отговарям. На първо място – предприехме много решителни стъпки за ограничаване на бюрокрацията в системата на Министерството на икономиката. Внесохме промени и облекчения в 60% от услугите, които предоставяме, и това ще пести на бизнеса 200 хил. лв. годишно. По-важно е обаче, че гражданите и фирмите няма да губят излишно време, когато имат досег с администрацията. Тези действия се предприемат от всички други министерства, а целият процес лично се контролира от министър-председателя Бойко Борисов. Затова съм сигурен, че в много кратки срокове ще се усети промяната. Защото хората не могат да са пощальони на различните администрации, а често точно това се случва – за да получиш един документ, ти се изискват други пет, които се съдържат в други ведомства. И вместо чиновниците да ги обменят между тях, карат човека да ходи от гише на гише. На тази практика ще се сложи край. Положихме основите и за постоянна връзка с малкия и средния бизнес – в процес е създаването на Съвет за малки и средни предприятия към Министерството на икономиката, ще правим и изнесени обсъждания по различните отрасли. Предстои такова за шивашката индустрия, което ще се състои в нашия регион. Ускорени са всички процедури по европейските програми и проекти. И разбира се, това, за което говорихме – активно работим за привличане на повече инвестиции към страната.

– Къде виждате бъдещето на нашия регион в икономически план?
– Несъмнено областта се развива все повече като туристическа дестинация. Мисля, че по това няма две мнения – тук е европейският ски курорт Банско, балнео- и СПА центърът Сандански, Рупите, белишките мечки, редица културно-исторически обекти и природни феномени. Важно е да се направи един общ туристически продукт, който масирано да се представя и в чужбина. Но това е само един от отраслите. Леката промишленост, земеделието и винопроизводството са също много перспективни. За който и сектор обаче да говорим, е от изключителна важност да се реализира проектът за АМ “Струма”, защото това ще подобри много свързаността и ще ни помогне да се развиваме като едно цяло. Защото в момента е по-трудно да стигнеш от Благоевград до Петрич или Сандански, отколкото до София. Икономика, инвестиции, туризъм – всичко е пряко свързано с инфраструктурата. Затова се надявам да се намери балансирано решение и час по-скоро да се стартира изпълнението на участъка от Кресненското дефиле на АМ “Струма”. Бих казал, че това е жизненоважен проект за икономиката на региона.

– И накрая един личен въпрос – успявате ли да намирате време да идвате в Сандански с толкова много ангажименти в столицата?
– Не толкова често, колкото ми се иска, но винаги, когато мога съм тук. Много важна за мен е и обратната връзка, затова се старая да присъствам на всяко важно събитие за региона. Няма да забравя на една от срещите по време на кампанията един дядо как се обърна към мен и каза: “Да не стане сега да те изберем и после да не ти видим очите”. Затова се стремя да използвам всяка възможност да бъда в Сандански, да се срещам с хората и да разбера как те виждат нещата. И мога да ви кажа, че има критика, има и проблеми, но има и оптимизъм, че нещата се движат в правилна посока. Много се надявам, че това чувство ще надделее и България ще продължи възходящото си развитие с още по-ускорени темпове.

 

Линк към интервюто тук.