Александър Манолев: България се очертава като изключително интересна дестинация за чужди инвестиции

Александър Манолев: България се очертава като изключително интересна дестинация за чужди инвестиции

Александър Манолев, заместник-министър на икономиката, в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“.

Водещ: „Национална компания индустриални зони“ и област Кърджали подписаха меморандум за сътрудничество. Документът се отнася за развитие на инвестиционния потенциал на региона. Министерството на икономиката инвестира сериозно в развитието на индустриални зони в различни региона в страната. В сряда министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че се обсъжда идея за разширение на първия диаметър на Софийското метро до икономическа зона „Божурище“, осигуряване на жп връзка и още пътища. Могат ли индустриалните зони да привлекат нови инвестиции и да оправдаят усилията, които държавата полага за тяхното развитие?

Александър Манолев: Индустриалните зони дават тласък на регионите, в които те се изграждат, също така имат много сериозна добавена стойност за цялата икономика по отношение на привличане на инвеститори. Изграждането на тези зони е продиктувано от икономическия интерес на първо място. България в последните години се очертава като една изключително интересна дестинация за чужди инвестиции и интересът, който ние наблюдаваме за различните региони и различните зони, наистина оправдава това, което се прави от страна на държавата. Тъй като изграждането на зоната освен всичко е и сигнал към чуждия бизнес за подкрепата на държавата към инвестициите, които идват отвън. Освен това показва и отношението, и сигурността, които България може да предложи на чуждите инвестиции.

Водещ: По последни данни преките чуждестранни инвестиции в страната намаляват. В същото време само за последните няколко седмици Министерството на икономиката е връчило 6 сертификата за клас инвестиция по Закона за насърчаване на инвестициите. Успяваме ли да привличаме нови инвестиции?

Александър Манолев: Рано е да се правят изводи за ръста на инвестициите. Като цяло има 15 сертифицирани проекта само от началото на годината, които са на обща стойност 181 милиона лева. Това са проекти, които все още не са стартирали като инвестиция. Само за тези проекти ще бъдат разкрити 4250 работни места. Има още заявки за сертифициране на инвеститори, а има и доста проекти, по които работим по отношение на привличане на чужди инвеститори. Така че тепърва предстои да видим какъв ще бъде ръстът на чуждите инвеститори. Интересът определено към страната го има, всичко зависи от нас – оттук нататък да бъдем по-активни и да успеем да доведем всеки интерес до реализиране на съответната инвестиция.

Водещ: При това положение какви мерки предвижда Министерството на икономиката в подкрепа на инвеститорите, предстоят ли нови инициативи от ваша страна?

Александър Манолев: Това, което в момента правим по отношение на нормативната уредба, е: прави се преглед на Закона за насърчаване на инвестициите, на Закона за малките и средни предприятия, така че да се създадат допълнително стимули към чуждите инвеститори. Има инвеститори, които отдавна проучват българския пазар и имат конкретен интерес за стъпване на него. Ние сме провели доста срещи с различни представители от публичния и държавния сектор от Германия, Полша, Китай, Азербайджан, Египет. Всички те считат държавата за атрактивна дестинация за инвестиции. Министър Караниколов и колегата ми зам.-министър също имаха няколко срещи, откъдето знам, че има позитивни нагласи. Но както казах, ние трябва да имаме план и да бъдем проактивни, за да предлагаме конкретни проекти към потенциалните инвеститори, а не да предлагаме всичко на всеки. Както за съжаление често се е правило през годините назад. Водещ: Как оценявате меморандума, който беше подписан между Национална компания „Индустриални зони“ и областната администрация на Кърджали? Александър Манолев: Меморандумът е първата конкретна стъпка за реализиране на проекта. Той беше нещо необходимо като сигнал, като старт за този проект, но това, което е по-важно, e, че вече имахме и конкретна среща с потенциален инвеститор. Днес областният управител на Кърджали г-н Чанев и с госпожа Цвета Караянчева и с една много сериозна компания, която дори направи оглед на терените, на които ще бъде изградена индустриалната зона. Така че интересът е доста сериозен. Пак казвам, Кърджали е стратегическо място за инвеститори от Турция и Гърция. Ние виждаме доста сериозен интерес и потенциал за развитие на тази икономическа зона.

Линк към интервюто: http://www.focus-news.net/opinion/2017/07/21/43685/aleksandar-manolev-balgariya-se-ochertava-kato-izklyuchitelno-interesna-destinatsiya-za-chuzhdi-investitsii.html