Подписаха меморандум за изграждане на индустриална зона – Кърджали

Подписаха меморандум за изграждане на индустриална зона – Кърджали

Днес проведохме среща с чуждестранен инвеститор, който има интерес да инвестира в Кърджали и заедно разгледахме терените, където предстои да се обособи индустриална зона. Това съобщи заместник-министър Александър Манолев. Той, заедно със заместник-председателя на НС Цвета Караянчева, присъстваха на подписването на Меморандум за сътрудничество между Областна администрация Кърджали и „Национална компания Индустриални зони” ЕАД в реализирането на проекта.

„Кърджали е една много перспективна дестинация, която ще бъде атрактивна за инвеститорите и която има какво да предложи“, каза зам.-министър Манолев. По думите му доказателство за това са и цифрите – чуждестранните преки инвестиции в предприятията от нефинансовия сектор в област Кърджали за 2015 г. възлизат на 176.3 млн. евро. „Обособяването на индустриална зона в Кърджали е проект, който ще даде добавена стойност на региона и ще е още една причина повече компании да инвестират тук. Не по-малко важно и че вече са завършени голяма част от важните инфраструктурни проекти и има магистрална свързаност до летище и пристанище и налична жп инфраструктура“, допълни той.

Редица турски компании имат интерес към региона, стана ясно от думите на Александър Манолев. Той поясни, че преди няколко седмици в София се е състоял мащабен бизнес форум с участието на над 100 компании от България и Турция, които имат интерес да оперират в страната ни. Само за последната година турски фирми са инвестирали у нас над 22 млн. евро. Данните на БНБ показват, че общият обем на инвестициите от южната ни съседка за последните 10 години надхвърлят 835 млн. евро. „Кърджали може и трябва да се възползва още по-ефективно от този интерес“, подчерта зам.-министър Манолев.

По-рано днес заместник-министър Александър Манолев, заместник-председателят на НС Цвета Караянчева, областният управител на Кърджали Никола Чанев и изпълнителния директор на Национална компания Индустриални зони Антоанета Барес посетиха терена, на който предстои да се изгради индустриалната зона.