Министерството на икономиката организира среща с представителите на отбранителната индустрия

Министерството на икономиката организира среща с представителите на отбранителната индустрия

Българските компании в отбранителната индустрия трябва да получават максимален дял от поръчките за въоръжаване или превъоръжаване на Българската армия. Тази обща позиция изразиха заместник-министърът на икономиката Александър Манолев и заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков на среща с представителите на бизнеса от сектора. Тя бе организирана съвместно между двете институции и в нея участие взеха командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, директорът на Института по отбрана доц. Петко Таушанов, председателят на Сдружение “Българската отбранителна индустрия” академик Стефан Воденичаров и др.

Повод за срещата бе обсъждане на Проекта за инвестиционен разход на Министерството на отбраната „Придобиване и поддръжка на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизираната бригада“. По време на нея бяха представени основни негови параметри, като бе обсъдено как и какъв дял от него може да бъде изпълнен от български компании опериращи в сектора.

„Организирането на тази среща е ясно изражение на волята на държавата за привличане на националната индустрия, работеща в полза на сигурността и отбраната“, каза зам.-министър Манолев в началото на срещата. Той акцентира, че участието на български компании в този и други бъдещи проекти, ще допринесе за по-добро технологично развитие, възможност за разгръщане на нови партньорства с чуждестранни производители, привличане на инвестиции в сектора, разкриване на нови работни места и предполагаеми по-малки разходи за поддръжка.

Държавата има волята да създаде условията за по-голямо въвличане на българския бизнес в този и други проекти, но това трябва да стане срещу ясни гаранции, че компаниите в страната могат да отговорят на нуждите на Българската армия, подчертаха участниците в срещата. „Институциите приемат тази среща като начало на ефективен диалог с индустрията за намиране на най-доброто решение“, допълни зам.-министър Манолев. Нуждата от продължаването на диалога правителство-индустрия подкрепиха и представителите на бизнеса и се обединиха около мнението, че срещата е била полезна и много важна за сектора.