Зам.-министър Александър Манолев: Насърчаваме корпоративната социална отговорност с финансиране от 70 млн. лв. по ОПИК

Зам.-министър Александър Манолев: Насърчаваме корпоративната социална отговорност с финансиране от 70 млн. лв. по ОПИК

В областта на политиката на опазване на околната среда държавата ще насърчи корпоративната социална отговорност като насочи европейско финансиране от 70 млн. лв. по специална мярка по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Тя ще бъде открита до края на годината като средствата са за подкрепа на пилотни и демонстрационни инициативи за ефективно и устойчиво използване на ресурсите, с които се цели намаляване на отпадъците при производството и връщането на част от тях отново в производствения цикъл. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на церемонията по награждаване на победителите в националния конкурс „Годишни награди на b2b Media”. Той връчи призовете в категория „Социално отговорна кампания“, като първото място зае инициативата “Мисия Безопасност” на автошкола „Василеви 2005“ ЕООД, която цели повишаване на безопасността на движението по пътищата, чрез безплатно опресняване на знанията и уменията за шофиране.

Политиките в областта на Корпоративната социална отговорност на една компания могат да бъдат обособени в три основни направления: структура и прозрачност на корпоративното управление, политика за опазване на околната среда и социална политика – насочена към служителите на компанията и към общността, стана ясно по време на събитието. „Днес редица компании осъзнават нуждата от разработването и изпълняването на дългогодишни кампании за социална отговорност. Анализите показват, че предприятията все повече интегрират своите социални инициативи в бизнес стратегиите и дейността си, а прогнозите са, че тези компании у нас ще се увеличават“, каза зам.-министър Манолев. Това е така, защото прилагането на социални политики в предприятията показва зрелостта на фирмената култура и допринася положително за тяхната цялостна дейност, по-добра репутация и пазарно позициониране, стана ясно от думите му.

Той поздрави всички участници и изрази надежда, че повече компании ще вземат пример от номинираните в категорията „Социално отговорна кампания“. Второто място в нея си разделиха кампанията за ефективно използване на ресурсите и опазване на околната среда на „Dentsu Aegis Network Bulgaria“ и тази на Агенция за интегрирани маркетингови комуникации „3CON“, благодарение на която повече от 240 деца са били безплатно прегледани за наличие на за гръбначни заболявания. Почетното трето място зае търговксата верига „dm“ с кампанията си „Слънчевите деца 2017“, която цели повишаване на информираността сред най-малките и техните родители за риска от незащитено излагане на кожата на слънце.

На церемонията присъстваха заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева, изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев, представители на Министерството на туризма и др.