Заместник-министър Александър Манолев се срещна с китайска делегация от провинцията Юнан

Заместник-министър Александър Манолев се срещна с китайска делегация от провинцията Юнан

България има потенциал да изнася висококачествени храни и селскостопански продукти за Китай. Това каза заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на среща със Сион Чинхуа, съветник в правителството на китайската провинция Юнан и почетен председател на местния клон на Китайския съвет за насърчаване на международната търговия. Той и ръководената от него делегация са на посещение в страната ни по покана на Министерството на икономиката за проучване на възможностите за насърчаване на икономическите връзки между България и китайската провинция.

„Китай е много важен икономически партньор за България в Азия и усилията ни са насочени към установяване на контакти и развитие на партньорство не само на централно ниво, но и с отделни китайски провинции“, каза заместник-министър Александър Манолев. Той акцентира, че през тази седмица на посещение в страната ни е и вицегубернаторът на провинция Юнан Джан Дзулин, което също е доказателство за потенциала и взаимния интерес за активизиране на двустранното сътрудничество.

По време на срещата бяха обсъдени секторите от взаимен интерес в икономическите отношения като бе подчертано, че селското стопанство се очертава като една от приоритетните и за двете страни области. В последните няколко години вносът на българска селскостопанска продукция и храни в Китай се е увеличил с бързи темпове, като за 2016 г. се равнява на 8.4 млн. щ.д. Основно изнасяме за Китай царевично зърно и други храни за животни, вина, води, слънчогледово масло и други маслодайни култури, преработени плодове и зеленчуци и др. На лице е устойчив интерес от страна на бизнеса в този сектор, като в тази връзка сме стартирали общо 28 процедури за регламентиране вноса в Китай на български земеделски и хранителни продукти, стана ясно от думите на заместник-министъра. Китайски компании също насочват инвестиции към България, като за пример бе даден заводът за производство на фуражи в гр. Добрич, който се изгражда от компанията „България Тианшинонг Фийд Ко.“ ООД и се очаква да заработи през следващите месеци.

Александър Манолев представи и възможностите за участие на високотехнологични китайски компании в първия научно-технологичен парк в България – „София Тех Парк“. „Проектът предоставя добри условия за китайски компании и институти, обмислящи разширяване на техните научно-изследователски и развойни центрове в Европа“, посочи заместник-министърът. Той представи и проектите на „Национална компания индустриални зони” ЕАД, като акцентира, че вече е налице китайски интерес към някои от обособените индустриални зони и реализирани инвестиции от КНР.

Сион Чинхуа благодари за отправената покана за посещението в България. Той акцентира, че приоритет за КНР е подобряването на транспортните връзки с Европа като основа за разширяване на икономическите връзки. Той също определи селското стопанство като един от секторите, за които има сериозен интерес от страна на бизнеса от тяхната провинция. Според него друг от секторите, в които двете ни страни могат да си сътрудничат успешно е туризма, като информира, че Юнан е сред най-атрактивните туристически дестинации в Китай и посреща годишно над 100 млн. туристи. Според него интерес за българския бизнес би било и ежегодното търговско изложение, което се организира в провинцията.

Александър Манолев отправи покана към китайската делегация да бъде организирано съвместно посещение с участието на представители на бизнеса като те посетят и конкретни локации в страната ни и се запознаят на място със секторите, към които имат инвеститорски интерес.