Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев откри Българо-полски бизнес форум

Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев откри Българо-полски бизнес форум

Заместник – министърът на икономиката Александър Манолев откри форум между български и полски компании, организиран от Българската търговско-промишлена палата /БТПП/, Полската търговско-промишлена палата, Службата за търговско-икономически въпроси на Република България в Полша, Отдела за Промоция на Търговията и Инвестиции на Посолството на Република Полша в България.

В изказването си заместник-министър Манолев посочи, че България бележи стабилен икономически ръст сред икономиките на Източна Европа, а страната ни е място, където може да се развива технологичен бизнес и което има стабилна икономическа среда. „Убеден съм, че днешният форум ще доведе до нови партньорства и инвестиции от Полша, защото икономическата политика, която провеждаме, спомага за реализацията на успешни проекти във високите технологии и в секторите с висока добавена стойност“, допълни зам.-министърът на икономиката.

По думите му икономическите връзки с Полша са от голямо значение за българската икономика, като Полша е един от основните и водещи търговско-икономически партньори на България, както и че полските инвеститори допринасят за развитието на високотехнологичните производства в страната. „Подкрепата на предприемачеството и развитието на високотехнологичния бизнес в България са сред основните акценти в работата на Министерството на икономиката“, каза още той.

Полският посланик в България Н.Пр. г-н Кшищоф Краевски изтъкна, че инициативата ще допринесе за още по-добри резултати в стокообмена на двете страни, както и че ще разкрие потенциала на полските фирми, които да намерят партньори от България.

По време на форума бе подписан и меморандум за разбирателство между БТПП и Полската търговско промишлена палата и нейният заместник-председател г-н Карчевски.

През 2016 г. износът за Полша възлиза на 585.771 млн. евро, като това е 2.5% от общия износ на България, а общият стокообмен е 1 642.122 млн. евро.