Заместник-министър Манолев обсъди възможностите за засилване на експорта към китайския пазар на среща със заместник-кмета на Нинбо

Заместник-министър Манолев обсъди възможностите за засилване на експорта към китайския пазар на среща със заместник-кмета на Нинбо

Отдаваме значение на Инициативата за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа като важен механизъм за стимулиране на икономическите ни връзки с Китай. Това заяви заместник-министърът на икономиката Александър Манолев , който проведе среща днес със заместник-кмета на гр. Нинбо г-н Сун Юешун и ръководената от него делегация, която е на посещение в България с цел обсъждане на предстоящия III-ти Форум за търговия и инвестиции между Китай и страните от Централна и Източна Европа. Форумът ще се проведе на 8-12 юни т.г. в гр. Нинбо за трета поредна година в рамките на Инициативата за сътрудничество между Китай и държавите от Централна и Източна Европа (16+1).

В рамките на форума за търговия и инвестиции ще се проведе и традиционната Изложба на стоки на страните от ЦИЕ, като за поредна година Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия към Министерството на икономиката организира български национален щанд, с участието на 20 компании-изложители от хранително-вкусовата промишленост, селското стопанство и козметичната индустрия.

Заместник-министър Манолев посочи, че Китай е наш първостепенен икономически партньор в Азия, като българският бизнес има траен интерес и търси възможности за ръст на експорта към китайски пазар, в резултат на което през последните години Китай заема второ място сред експортните ни дестинации извън Европейския съюз, след Турция. „За последните десет години износът ни за Китай нараства над 6 пъти и през 2016 г. достига близо 480 млн. щ.д.“, допълни той.

Заместник-министърът на икономиката изтъкна, че българската страна разчита на съдействието на китайското правителство за разширяване на обема и гамата от български продукти на китайския пазар. „Търсим по-широко присъствие на китайския пазар на стоки, които са традиционни за България и с които тя е известна на пазарите в Азия, като етерични масла и козметични продукти от тях, вино и минерална вода“, допълни той. По думите му потенциалът за привличане на китайски инвестиции има в сектори, в които имаме традиционни предимства и които считаме, че представляват интерес за китайските партньори като: машиностроене, автомобилостроене, електроника и електротехника, информационни и комуникационни технологии, селско стопанство и хранително-вкусова промишленост, туризъм.

Зам.-министър Манолев каза още, че е идентифициран потенциал и интерес за разширяване на българския износ за Китай със селскостопански продукти и храни, като в тази връзка българската страна е стартирала 28 процедури за регламентиране вноса в Китай на български земеделски и хранителни продукти, от които са финализирани 4 и се разчита китайските власти да продължават да съдействат за ускоряване на процедурите.

Заместник-кметът на гр. Нинбо г-н Сун Юешун от своя страна заяви, че делегацията е в България, за да се информира за възможностите за инвестиции, както и за икономическия климат в страната ни. Той изтъкна че градът е с много развита производствена промишленост в сферата на автомобилната, текстилна и машиностроителна промишленост. Г-н Сун Юешун посочи, че Нинбо разполага с едно от най-добрите дълбоководни пристанища, което е на първо място в света по товарооборот и което може да се превърне във врата на българските стоки към китайския пазар. По думите му на форума за търговия и инвестиции между Китай и страните от Централна и Източна Европа ще участва и Китайската национална администрация по контрол на качеството, инспекция и карантина, която е компетентната институция в Китай по издаване на разрешения за внос на селскостопански продукти и храни, което ще даде добра възможност за постигане на напредък по този въпрос.